Χάρης Κανάκης
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Είστε βέβαιοι ότι είστε οι μόνοι ένοικοι του διαμερίσματός σας; Πώς γίνεται η «Επαναφορά» και για ποιο λόγο; Τι συνέβη πραγματικά στο «Κορίτσι του Σούπερ Μάρκετ»; Ποια εφιαλτική οντότητα τριγυρνάει έξω από την πόρτα και τι είναι αυτό που ζητάει; Σας παρακαλώ, προσέχετε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά που θα απλώσετε το χέρι σας μέσα στο σκοτάδι για να κλείσετε το παράθυρο…
Τι πραγματικά συνέβη στον «ένοικο του 102»; Ποιοι είναι οι «Immortals» και τι συμβαίνει με το «Δείγμα»; Ακούστε το μυστηριώδες κλάμα του μωρού να σκίζει την ησυχία της νύχτας και περιπλανηθείτε στον πλανήτη UNICOM και τους συμβολισμούς του.
Και μια τελευταία συμβουλή. Αν πρόκειται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, μην το διαβάσετε νύχτα…
166 σελ., 14Χ21 εκ., Α/Μ, Μαλακό εξώφυλλο
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
Με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε τη νέα λογοτεχνική δουλειά του Χάρη Κανάκη, μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Εκείνο έξω από την πόρτα».
Όπως εύγλωττα προδίδει ο τίτλος, ο συγγραφέας κινείται στα γνώριμα και προσφιλή του μονοπάτια της μεταφυσικής λογοτεχνίας. Όμως η γραφή του δεν κινείται σε οικεία μέρη. Κύριο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας των διηγημάτων της συλλογής είναι το ανοίκειο και το γκροτέσκο. Στοιχεία που δεν επιτυγχάνονται με βαρύγδουπες αφηγήσεις και εξωπραγματικές πλοκές γεγονότων.
Το ανοίκειο και το μυστήριο είναι βασικά δομικά στοιχεία της ατμόσφαιρας που δημιουργείται μέσα από την αφήγηση στιγμιοτύπων της καθημερινής ζωής. Ο συγγραφέας πλέκει με μαεστρία έναν ιστό κλειστοφοβικών καρέ, φαινομενικά ασύνδετων ως προς τη θεματολογία, αλλά αριστοτεχνικά σκηνοθετημένων και έτσι τοποθετημένων για την επίτευξη της υποβλητικής φαντασιακής ατμόσφαιρας μυστηρίου που διαπνέει την ανάγνωση της συλλογής.
Λίγα λόγια για το βιβλίο από την Ευτυχία Παπαλουκά (Φιλόλογος, Ιστορικός Τέχνης)
Μετά τις παράξενες διηγήσεις στο «Σπίτι της οδού Υακίνθου», το νέο βιβλίο του Χάρη Κανάκη με τίτλο «Εκείνο έξω από την πόρτα» έρχεται να μας συμπαρασύρει σε ένα ακόμα κρεσέντο αδρεναλίνης.
Η γραφή ενός διακεκριμένου μουσικού κάνει την ανάγνωση της συλλογής διηγημάτων του, να μοιάζει με την εμπειρία της ακρόασης ενός ζωντανού κονσέρτου.
Σε κάθε μια από τις ιστορίες υπάρχει ο ρυθμός. Η πλοκή ξετυλίγεται μελωδικά και με έντονες κορυφώσεις καθώς πέφτουν οι μάσκες του ρεαλισμού. Η αφήγηση προσφέρει στην πεζογραφία του Χάρη Κανάκη τη δομή της μουσικής σύνθεσης, αλλά και ένα πρότυπο αποδέσμευσης από το νόημα και την αναφορικότητα.
Ο συγγραφέας μέσα από διαρκείς συμβολισμούς μοιράζεται υπαρξιακές του αγωνίες. Από τις πιο προσωπικές έως και άλλες που τον απασχολούν ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, όπως συμβαίνει στις «Τελευταίες ώρες στον πλανήτη UNICOM», στο «Δείγμα», και στο «Περίπολο.
Ο τρόπος σύνθεσης των περισσότερων διηγημάτων θυμίζει θεατρικό έργο. Ο συγγραφέας αντιλαμβάνεται την εισαγωγή της κάθε ιστορίας ως ένα άνοιγμα αυλαίας. Αυτή η θεατρική αντίληψη του Χάρη Κανάκη για την διήγηση μοιάζει να αποτελεί έκφανση μιας γενικότερης αντίληψης για την πραγματικότητα ως ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο. Βλέπουμε συχνά αυτή η αντίληψη να βιώνεται από τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να οδηγεί σε σύγχυση του πραγματικού με το φαντασιακό, του υπαρκτού με το υποδυόμενο. Το επινοημένο και το υποδυόμενο αποκτά ένα ακλόνητο υπαρξιακό status, μπροστά στο οποίο, το αντίστοιχο της καθημερινής, απτής πραγματικότητας σβήνει ή μετουσιώνεται.
Έχω λίγες μέρες που έκλεισα αυτό το σκοτεινό κουτί με τους θησαυρούς, αλλά νομίζω ότι το μυαλό μου έχει μείνει εκεί, να ταλαντεύεται μεταξύ ρεαλισμού και μεταφυσικού. Υπάρχουν στιγμές που -ενώ είμαι- νιώθω πως δεν είμαι μόνη. Στο σούπερ μάρκετ άρχισα να παρατηρώ τους υπαλλήλους λίγο περισσότερο, καθώς εξαφανίζονται - ίσως και για πάντα (;) - πίσω από τις πόρτες που είναι μόνο για το προσωπικό. Κοιτάζω ψηλά αναζητώντας τους μυστηριώδεις επισκέπτες, με διαπερνά στιγμιαία ένα ρίγος τα βράδια, καθώς απλώνω το χέρι μου στο σκοτάδι για να κλείσω το παράθυρο…
Είμαι σίγουρη πως θα καταλάβετε τι εννοώ διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Ο Χάρης Κανάκης γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1968 και έχει Μικρασιάτικη καταγωγή. Σπούδασε Πιάνο και Σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών». Έχει συνθέσει μεγάλο αριθμό έργων για ορχήστρα, χορωδία, μουσική δωματίου και πιάνο, τα οποία παίζονται από καταξιωμένους σολίστες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών-ΕΕΜ.
Έχει γράψει επίσης μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ από το 2002 ασχολείται με τη jazz-free style μεταγραφή γνωστών Ελληνικών και ξένων θεμάτων στο πιάνο, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς σε επιλεγμένους συναυλιακούς χώρους.
Το 1997 η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ 1) και το 2003 ο τηλεοπτικός σταθμός 902 έκαναν αφιέρωμα-παρουσίαση στη δουλειά του, ενώ το περιοδικό «Jazz και Τζαζ» του έκανε ειδικό αφιέρωμα, στο τεύχος Μαρτίου 2008 για τη συνολική συνθετική του δραστηριότητα.
Το 2017 ξεκίνησε συνεργασία με την πολυβραβευμένη διεθνή δισκογραφική εταιρία PHASMA MUSIC με την οποία έχει κυκλοφορήσει μεγάλο αριθμό CD με ηχογραφήσεις έργων του.
Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία, έχοντας γράψει σημαντικό αριθμό διηγημάτων, θεατρικών έργων και ποιημάτων, ορισμένα εκ των οποίων βραβευμένα σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ANDY'S PUBLISHERS και ΙΑΝΟΣ, ενώ είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).
Εργάστηκε ως καθηγητής Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής από το 1988 έως το 2018.
Έργα του επίσης υπάρχουν στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις:
-Sirah68.blogspot.gr
-www.youtube.com/user/sirah68?feature=mhee
Επικοινωνία, e-mail : kanakisharis@gmail.com